NAVA.HU Kötelespéldány Különgyűjtemények

Tematikus

"Eljön a fekete katona…" - 1956 a költők hangján

A műsorban Bella István, Faludy György, Gömöri György, Márai Sándor, Nagy Gáspár, Nagy László és Szörényi László versei hangzanak el.
A felejtés "forradalma", a tudatos történelmi elhallgatás forradalma sok nyomot hagyott maga után a magyar költészetben. A versek, amelyek hol kódoltan, hol utalásokban, az emigrációban vagy az illegalitásban pedig nyíltan szóltak az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről, nem egy esetben megmaradtak hangfelvételen a költők előadásában is. A költő hangján megszólaló költészet technikai és retorikai esetlegessége, az ebben rejlő dokumentum-érték megsokszorozza azt a drámai erőt, amit a történelmi tények önmagukban is jelentenek. 1956 nemcsak történeti és politikai értelemben, személyes vagy érzelmi azonosulás szintjén, de esztétikai értelemben sem került még a helyére. A hangdokumentum-válogatás semmi mással nem pótolható hitelessége háttérbeszélgetésekkel teljes.

Csatorna: Kossuth Rádió
Adásnap: 2007-10-23
Hossza: 30 perc
Műfaj: vers
Gyártási év:
Tovább a műsor adatlapjához

Tartalomjegyzékhez

Gyűjtemények

Az 1956-os forradalom eseményei személyes élettörténeteken keresztül, és az első hivatalosan engedélyezett megemlékezések a forradalomról 33 évvel később, a rendszerváltás idején.
Kis magyar filmtörténet. Az elmúlt 50 év kiemelkedő magyar filmalkotásai tekinthetők meg ebben a gyűjteményben.
Összeállítás a televízió műsoraiból a 2009. augusztus 7-én elhunyt Cseh Tamás énekes, dalszerző emlékére.
Érdekes válogatás a mesék csodás birodalmából.
Műsorok a Nyugat című irodalmi folyóiratról és szerzőiről.