NAVA.HU Kötelespéldány Különgyűjtemények

Tematikus

Hannibál tanár úr

A szürke, jelentéktelen külsejű Nyúl Béla egy szép napon értekezést ír Hannibálról az iskolai értesítőbe. Megállapításai eltérnek a hivatalos történelem-tudományétól, az írás szerint a hadvezér egy karthágói forradalom áldozata lett. Újságíró jelenik meg Nyúléknál, interjút készít a tanárral. Nyúl Béla és családja boldog: vége a lekvároskenyér-korszaknak. A parlamentben a szélsőjobb botrányt robbant ki a dolgozat ürügyén, és Nyúl Bélát kiteszik az állásából. A tanár felkeresi volt osztálytársát, a jobboldali Muray képviselőt. Az megígéri a segítséget, egy amfiteátrumi nagygyűlésen azonban már a tömeget uszítja Nyúl ellen. A tanár nyilvánosan "megtér". A tömeg kitörő lelkesedése elől meghátrál, és a párkányról lezuhanva halálra zúzza magát.
Móra Ferenc Hannibál föltámasztása című kisregénye alapján írta: Fábri Zoltán, Gyenes István, Szász Péter.

Szereplők: Apor Noémi, Ascher Oszkár, Greguss Zoltán, Kálmán György, Kiss Manyi, Makláry Zoltán, Selmeczi Mihály, Somogyvári Rudolf, Szabó Ernő, Szendrő József

Csatorna: Duna Televízió
Műfaj: film
Gyártási év: 1956

Tartalomjegyzékhez

Gyűjtemények

Az 1956-os forradalom eseményei személyes élettörténeteken keresztül, és az első hivatalosan engedélyezett megemlékezések a forradalomról 33 évvel később, a rendszerváltás idején.
Kis magyar filmtörténet. Az elmúlt 50 év kiemelkedő magyar filmalkotásai tekinthetők meg ebben a gyűjteményben.
Összeállítás a televízió műsoraiból a 2009. augusztus 7-én elhunyt Cseh Tamás énekes, dalszerző emlékére.
Érdekes válogatás a mesék csodás birodalmából.
Műsorok a Nyugat című irodalmi folyóiratról és szerzőiről.