NAVA.HU Kötelespéldány Különgyűjtemények

Tematikus

"Sorsfordító októberek"

Október 23. - egy forradalom kitörésének és egy köztársaság kikiáltásának napja. Gyűjteményünk első felében 1956. október 23. emléke előtt tisztelegve olyan műsorokat kínálunk, amelyek történelemformáló politikusokat és hétköznapi hősöket, áldozatokat és túlélőket mutatnak be.
Csokorba szedtünk néhány filmet és költeményt, melyek a forradalom szellemiségét ragadják meg, illetve az események társadalmi közegét ábrázolják.

A gyűjtemény 1989-es részébe olyan anyagokat válogattunk be, amelyek érzékeltetik, hogy 33 évvel később, az '56-os események újraértékelése közepette a forradalom emléke hogyan formálta a közgondolkodást, hogyan vezette hazánkat a köztársaság kikiáltásához. Ennek a szekciónak a játékfilmjei a '80-as évek második felének Magyarországát mutatják be.

Összeállításunk nem a teljesség igényével készült, felhasználóink az 1956-os forradalom és a rendszerváltás témakörében számos egyéb műsort találhatnak kötelespéldánytárunkban, amennyiben felkeresik a http://kereso.nava.hu oldalt.
Utóbbi tematikához ajánljuk például a 20 év: Beszélgetések Bárdos Andrással (TV2), a Memento ´89 (m1), a Miért? (m2), a Múlt idő '89 (Duna Televízió), a Portré: Rendszerváltók (RTL Klub), a Rendszerváltoztatók húsz év után (MR1 Kossuth Rádió) és a Visszajátszás: 1989-2009 (m1) című műsorok egyes adásait.

Tartalom

 1. 1956 októbere
  1. Dokumentumműsorok
  2. Portrék
  3. '56 filmen és versben
   1. Játékfilmek, animáció
   2. Versek
 2. 1989 októbere
  1. Válogatás az 1989-es híradók tudósításaiból
   1. Előkészületek az október 23-i megemlékezésekre
   2. Megemlékezések 1989. október 23-án
   3. Októberi pillanatképek
  2. Játékfilmek

Portrék

Angyal István - Tűzoltó utca 1956 - 2/1.
Magyar Televízió 2 , 2006-10-16

Angyal István az egyik legaktívabb budapesti felkelőcsoport, a Tűzoltó utcaiak parancsnokaként is kommunista maradt, s harcát egy igazabb szocializmusért vívta. Felesége, egykori harcostársai, többek között Eörsi István és Mécs Imre emlékeznek rá. Visszaemlékezésüket fotók és kordokumentumok teszik hitelessé.

Angyal István - Tűzoltó utca 1956 - 2/2.
Magyar Televízió 2 , 2006-10-30

Angyal István az egyik legaktívabb budapesti felkelőcsoport, a Tűzoltó utcaiak parancsnokaként is kommunista maradt, s harcát egy igazabb szocializmusért vívta. Felesége, egykori harcostársai, többek között Eörsi István és Mécs Imre emlékeznek rá. Visszaemlékezésüket fotók és kordokumentumok teszik hitelessé.

Arcvonások - Ferenczy Béla mérnök, '56-os menekült
Kossuth Rádió,

A Bécs közeli Badenben élő Ferenczy Béla 17 évesen volt kénytelen elhagyni az országot. Tudta, menekülnie kell a forradalom bukása után, ha nem akarja, hogy élete ilyen fiatalon kerékbe törjön, mint oly' sok kortársáé.

Arcvonások - Rentoul Ferenc
Kossuth Rádió,

Rentoul Ferenc évtizedeken át a BBC Magyar Adásának vezetője volt. Nem a nagy, 1956-os hullámmal érkezett Nagy-Britanniába. Még 1938-ban egy kereskedelmi cég képviselőjeként utazott Angliába, ahol feleségül vette egy konzervatív párti képviselő, Sir Gervais Rentoul egyetlen lányát, Sylviát.

Arcvonások - Sebesfy Géza 1956-os önkéntes mentős
Kossuth Rádió,

Egyike 1956 szinte ismeretlen hőseinek. A forradalom napjaiban önkéntes mentőszolgálatosként élte végig a budapesti harcokat.

Arcvonások - Südi Nándor 56-os rádiós
Kossuth Rádió,

Südi Nándor postás volt, véletlenül került a Magyar Rádióhoz technikusnak - hogy aztán a szabad Kossuth Rádió elindítója legyen 1956-ban a Parlamentben. Azért az Egmond nyitányt játszották bejelentkezéskor, mert mást hirtelen nem találtak - meséli a forradalom történetének tanúja.

Arcvonások - Vorzák János 56-os elítélt, Csíkszereda
Kossuth Rádió , 2007-10-23

Hét évre ítélték gimnazistaként '56-os szereplése miatt. Vajon mit tehetett egy 15 esztendős diák, amivel így magára haragította a hatalmat?

Asszonyok a forradalomban
Duna Televízió , 2006-10-02

Az 1956-os forradalmat megélt asszonyok, aktív harcosok, aggódó anyák és feleségek. Bali Sándorné, Háy Gyuláné, Hrozova Erzsébet, Wittner Mária, Göncz Árpád és Pongrátz Gergely visszaemlékezései.

Szihalom - Budaörs - Ungvár - Sztrij
Kossuth Rádió , 2007-10-23

Amióta kinyíltak a levéltárak és a szájak sok-sok részlet, epizód igyekezett gazdaggá és teljessé tenni a magyarság 20. századi történelmi tettét. A besorozott kiskatonákról, a tóth lászlókról elvétve egy-egy mondat szerepelt a visszaemlékezésekben.

Záhonyban történt
Kossuth Rádió , 2007-10-22

1956-ban Záhony, mint határállomás fontos szerepet játszott, nemcsak az áruforgalomban, hanem a szocialista tábor védelmében is, hiszen a széles nyomtávú vagonok közlekedése lehetővé tette (volna) adott esetben a hadi eszközök gyors továbbítását.

Gyűjtemények

Az 1956-os forradalom eseményei személyes élettörténeteken keresztül, és az első hivatalosan engedélyezett megemlékezések a forradalomról 33 évvel később, a rendszerváltás idején.
Kis magyar filmtörténet. Az elmúlt 50 év kiemelkedő magyar filmalkotásai tekinthetők meg ebben a gyűjteményben.
Összeállítás a televízió műsoraiból a 2009. augusztus 7-én elhunyt Cseh Tamás énekes, dalszerző emlékére.
Érdekes válogatás a mesék csodás birodalmából.
Műsorok a Nyugat című irodalmi folyóiratról és szerzőiről.