NAVA.HU Kötelespéldány Különgyűjtemények

Tematikus

"Kell egy csapat"

Az elmúlt 50 év kiemelkedő magyar filmalkotásait tartalmazó gyűjtemény annak a vetélkedőnek a filmes alapanyaga, amelyet a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány, a Mozinet és
a Duna Televízió közösen indított magyarországi és határon túli középiskolások számára.
A játék során az összeállítás filmjeivel kapcsolatban tesznek fel kérdéseket a szervezők.
A vetélkedővel kapcsolatos információk elérhetők a Duna Televízió honlapján, a www.dunatv.hu/vetelkedo oldalon.

Tartalom

  1. Magyar játékfilmek
Műsorok: 30 db | Oldalak: 1 | 2 | Aktuális oldal: 1

Magyar játékfilmek

...hogy szaladnak a fák!
Magyar Televízió 2 , 2008-04-05

Simon, a fiatal történész 11 év után látogat haza gyerekkora balatoni falujába, Lina nénihez, aki a nevelőanyja volt. Simont felkavarja a sok régi élmény és a jelen keserves, megrázó mindennapjai...

A tanú
Magyar Televízió 1 , 2007-08-08

Pelikán József egyszerű gátőr, akit a rendszer alaposan kihasznál a magasabb cél érdekében.

A tizedes meg a többiek
Magyar Televízió 1 , 2007-06-13

A kalandos történet főhőse Molnár tizedes, aki a II. világháború utolsó napjaiban a zászlóalj gránátokba rejtett zsoldjával a maga részéről befejezettnek nyilvánítja a háborút. Egy, a pikírt inasra, Albertra bízott (tóalmási Andrássy) kastélyban talál menedéket, ahol már több sorstársa bujkál.

Égi bárány
Különgyűjtemény,

A Tanácsköztársaság végnapjaiban a dunántúli faluban egymást gyilkolják a vörösök és a fehérek, mikor melyik kerekedik felül éppen.

Éjfélkor
Duna Televízió , 2006-11-05

1956 szilveszterén egy fiatal, művész házaspár arra készülődik, hogy elhagyja az országot. A nagy elhatározás előtt lepereg addigi életük ...

Hannibál tanár úr
Duna Televízió , 2006-09-12

A szürke, jelentéktelen külsejű Nyúl Béla egy szép napon értekezést ír Hannibálról az iskolai értesítőbe. Megállapításai eltérnek a hivatalos történelem-tudományétól, ezért a tanár ellen azonnal megindul az "ébredők", a fasizmus vad hajszája.

Hideg napok
Különgyűjtemény,

1942-ben, szerb partizánok felkelésétől tartva a magyar hadsereg főtisztjei razziát rendeltek el a Bácskában, melynek során több mint kétezer-ötszáz szerbet és nyolcszáz zsidót lőttek bele a Duna jegén robbantott lékbe.

Jób lázadása
Magyar Televízió 1 , 2006-08-25

A Tisza menti faluban élő zsidó házaspár, a hívő Jób és felesége már hét gyermekét eltemette. 1943-44 válságos történelmi időszakában Jób egy utolsó lehetőséget teremt magának a "túlélésre": a közeli városka árvaházából örökbefogad egy keresztény kisfiút, aki majd - az eljövendő megváltás reményében - kivárhatja a Messiást.

Ismeri a szandi-mandit?
Különgyűjtemény,

A szatirikus hangvételű film egy modern mintalétesítményben játszódik. A középiskolás Juli a nyári szünetben abba a vegyiüzembe megy gyakorlatra, ahol apja dolgozik. Juli a saját bőrén is megtapasztalja, hogy az emberek buzgó lelkesedéssel foglalkoznak minden termelésen kívüli dologgal.

Két félidő a pokolban
Különgyűjtemény,

Valahol Ukrajnában, Hitler születésnapja alkalmából felsorakozik egy munkaszolgálatosokból álló futballcsapat, hogy a német katonák válogatottjával összemérje erejét. A németek Ónodi II-t, a futballcsillagot bízzák meg a szervező- és edzőmunkával. Dió, aki szerint a foci szent dolog, képtelenségnek tartja, hogy a testileg-lelkileg legyengült emberekből csapat álljon össze.

Körhinta
Magyar Televízió 2 , 2007-06-19

Pataki és Farkas Sándor ki akarnak lépni a szövetkezetből. Pataki a lányát Farkasnak szánja, és úgy tervezi, hogy együtt fognak gazdálkodni. Mari azonban Mátét szereti...

Külvárosi legenda
Duna Televízió , 2008-06-17

Angyalföldi capriccio. Bérházi epizódok. Hétköznapok a két világháború közötti időben. Kártyázás, italozás, prostitúció. Ebben a közegben virágzik ki Ambrus Pista, a villamoskalauz (Tordy Géza) és az ura brutalitása miatt szenvedő fiatalasszony, Annus (Törőcsik Mari) vonzalma. Egy nap a részeg férj (Sinkovits Imre) megveri a fiatalembert, a házastársak elköltöznek, a románc véget ér.

Mágnás Miska
Duna Televízió , 2006-03-12

Baracs Pista vasútmérnök a vásárban beleszeret egy parasztlányba, akiről kiderül, hogy Korláthy gróf álruhába öltözött leánya, Rolla.

Megáll az idő
Magyar Televízió 1 , 2006-11-04

1963. A hatalom konszolidációra törekszik, de az ötvenes évek és a forradalom kitörölhetetlen nyomokat hagytak az emberek életében. Így vannak ezzel a film főszereplői is. Az anya egyedül neveli két fiát. Az egyik, Dini még gimnazista, a másik, Gábor pedig már az orvosira készül. Az apa 1956-ban elindult "megismerni a világot"...

Mephisto
Magyar Televízió 1 , 2008-02-15

A náci Németország ünnepelt színésze Hendrik Höfgen. Ambíciózus és mindenre elszánt, nem elégítik ki a hamburgi színházban eljátszott szerepek, ő Berlinbe vágyik. Feleségül veszi a gazdag és befolyásos Barbara Brucknert és Berlinbe szerződik. Itt hatalmas sikert arat Faust Mephistójával. Egy náci Tábornagy a szárnyai alá veszi, kinevezik a Porosz Állami Színház intendánsává.

Napló apámnak, anyámnak
Duna televízió , 2006-06-13

1956 októberében Juli nem tud hazajönni Moszkvából. Itthon János aktívan részt vesz az eseményekben. Magda elvtársai elmenekülnek. Magdát itt hagyják.

Pacsirta
Magyar Televízió 1 , 2006-06-14

A hervadó, csúnyácska Pacsirtát Vajkay levéltáros nagy szomorúságára nem sikerült férjhez adni. A lelkiekben is esetlen vénlány és szerető szülei körül bezárul a világ: egyhangú monotóniában és unalomban telnek napjaik, amit szelíd derűvel és finomsággal palástolnak.

Psyché 1. - Psyché és Nárcisz
Magyar Televízió 1 , 2006-08-29

Romantikus szerelmi vízió a szenvedélyről, a beteljesületlenségről, az énkeresésről és a vágyódásról.

Psyché 2.
Magyar Televízió 1 , 2006-08-30

Romantikus szerelmi vízió a szenvedélyről, a beteljesületlenségről, az énkeresésről és a vágyódásról.

Psyché 3. - Nárcisz és Psyché
Magyar Televízió 1 , 2006-08-31

Romantikus szerelmi vízió a szenvedélyről, a beteljesületlenségről, az énkeresésről és a vágyódásról.

Műsorok: 30 db | Oldalak: 1 | 2 | Aktuális oldal: 1

Gyűjtemények

Az 1956-os forradalom eseményei személyes élettörténeteken keresztül, és az első hivatalosan engedélyezett megemlékezések a forradalomról 33 évvel később, a rendszerváltás idején.
Kis magyar filmtörténet. Az elmúlt 50 év kiemelkedő magyar filmalkotásai tekinthetők meg ebben a gyűjteményben.
Összeállítás a televízió műsoraiból a 2009. augusztus 7-én elhunyt Cseh Tamás énekes, dalszerző emlékére.
Érdekes válogatás a mesék csodás birodalmából.
Műsorok a Nyugat című irodalmi folyóiratról és szerzőiről.